اقتصادی

جهش تولید با اقتصاد دانش بنیان

جهش تولید با اقتصاد دانش بنیان

اقتصاد دانش بنیان رویکردی برمدار دانش بومی و تبدیل نتایج پژوهش ها به محصول است که در این سال ها با تکیه بر ظرفیت ها و آشتی بین پژوهش و صنعت، جهش خوبی در صنعت و تولید کشور و استان البرز به وجود آورده است.

گزارش اکو البرز به نقل از ایرنا: تجربه سالها وابستگی اقتصادی و شکنندگی آن در زمان تحریم این باور را در جوانان و دانشمندان ایرانی به وجود آورد که با درونی کردن دانش و پیوند آن به هسته های تولید می توان کارهای بزرگی انجام داد که در مخلیه دشمنان نگنجد.

هشت سال جنگ تحمیلی به همراه فشارها و تحریم ها نخستین تجربه پس از پیروزی انقلاب اسلامی بود که نشان داد وابستگی به بیگانگان نه تنها در زمان خطر و بحران کار ساز نیست بلکه عمق و ژرفای آسیب ها را دوچندان می کند، از این رو تمرکز دولتمردان در جمهوری اسلامی ایران بر تربیت و تقویت نیروی انسانی متخصص معطوف شد و نخستین گام ها با توسعه مراکز آموزش عالی و مهارت آموزی برداشته شد، اقداماتی که محصول آن پژوهش تولید محور شد.

بالندگی صنایع نظامی با تولید روزآمدترین و متنوع ترین سلاح ها به دست توانمند متخصصان کشور و در کنار آن  تحول در صنعت و کشاورزی کشور به تازه های علمی وتولید محصولات جدید یا مشابه خارجی انجامید.

یافته های  علمی روز به روز در کشور تنوع و تازگی پیدا کرد و از موفقیت های پزشکی و دارویی گرفته تا محصولات دانش بنیان کشاورزی،باغی  و صنعتی، هرروز خبرهای خوشی بر روی سایت های رسانه ای مخابره کرد.

شکل گیری شرکت های دانش بنیان و فناور 

 امروزه تجارب علمی و عملی در مراکزی تحت عنوان شرکت های دانش بنیان و فناور در کشور از جمله استان البرز به سامان می شود و کم کم روند پراکندگی و جزیره ای بودن فعالیت های ابتکاری و خلاقیت ها  جای خود را به مراکزی با نام پارک های علم و فناوری می دهد، مجموعه هایی که ضمن حمایت و هدایت ابتکارات و خلاقیت ها، پشتوانه ای عظیم برای تولید و صنعت کشور به شمار می رود.

اینک شرکت های دانش بنیان و فناور در مجموعه هایی به نام پارک های علم و فناوری توانمندی های خود را بروز و ظهور می نمایند و پا در عرصه های بزرگی مانند تامین تجهیزات پالایشگاه های نفت و گاز، نیروگاه ها و دیگر صنایع  بزرگ ، متوسط و کوچک نهاده اند.

حاصل این حرکت های سازنده ، محصولاتی است که ضمن تامین نیازهای داخلی،روانه بازارهای جهانی می شود، تولیداتی که در عین تحریم های شکننده رنگ و بوی امید و خلاقیت ایرانیان را نشان می دهد و جهانیان را به حیرت وا داشته است.

بومی سازی علم و  تولید موجب شد تا در بحران جهانی کرونا ، متخصصان و تولید کنندگان ایرانی با انعطاف پذیری بالا بتوانند مهمترین ملزومات بهداشتی را در کمترین زمان ممکن به تولید انبوه برسانند و ضمن تامین نیازهای داخلی به کمک سایر کشورهای جهان بشتابند و این یعنی عزم و همت ایرانی که در سایه علم وعمل محقق شده است.

تاکید بر توسعه مراکز دانش بنیان

رشد حرکت علمی عاملی سازنده در بی‌اثر شدن تحریم‌ها  است که بارها از سوی رهبر معظم انقلاب مورد اشاره  قرار گرفته و ایشان تاکید داشتند که با نگاه علمی به مسائل کشور بین دانش، صنعت و کشاورزی پیوند عمیق حاصل شود ؛ شرکت‌های دانش‌بنیان یکی از اساسی‌ترین کارها در مقوله‌ی همین اقتصاد مقاومتی است که مطرح شده و درباره‌ی آن بحث شده است.

رهبر معظم انقلاب همواره بر اهمیت همکاری  و تعامل دوسویه تولیدکنندگان و نخبگان در حوزه مسائل اقتصادی تاکید داشته و این نشان می‌دهد که با تکریم نخبگان می توان مسائل و مشکلات

 اقتصادی را برطرف کرد.

در این مسیر بدون بهره‌مندی از آخرین‌ دانش‌ روز و بومی کردن حرکت در مسیر توسعه و تثبیت جایگاه در اقتصاد جهانی میسر نخواهد بود. براین اساس است که در سیاست‌های اقتصاد مقاومتی هم به شدت روی ضرورت گسترش اقتصاد دانش‌بنیان در کشور تاکید شده است.

جایگاه البرز در عرصه فناوری 

استان البرز با وسعتی حدود پنج هزارو۸۰۰ کیلومتر مربع و نزدیک به سه میلیون نفر جمعیت در عرصه تولید و پژوهش جایگاه برجسته ای در کشور دارد، وجود بیش از ۵۴ مرکز و موسسه علمی ، تحقیقاتی و تولیدی بزرگ کشور در این استان موجب شده تا البرز در عرصه پژوهش تولید محور پیشتاز باشد.

مراکز و موسسه هایی مانند موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی ، پژوهشگاه مواد و انرژی ایران ، مجموعه صنایع گروه صنعتی مپنا، موسسه تحقیقات علوم دامی ، موسسه تحقیقات تولید و اصلاح بذر و نهال، پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی ، مرکز کشاورزی هسته ای ، بانک ملی ژن گیاهی ایران ، پارک علم و فناوری، دانشگاه خوارزمی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی ایران ، مرکز زمین شناسی ایران ، استقرار بدنه اصلی سازمان ملی استاندارد، مرکز آموزش عالی کشاورزی امام خمینی (ره)  و شهرک های صنعتی در این استان ظرفیت هایی بی بدیلی برای دستیابی به پدیده ها و محصولات نو به شمار رفته که پیوند دانش و تولید در البرز به نوآوری در بسیاری از بخش ها انجامیده است. 

براین اساس فناوران استان البرز با تکیه بر دانش روز و داشته هایداخلی محصولات تحریم شده را تولید می‌کنند و البرز از جمله استان هایی است که تحریم را به معنای واقعی شکست داده است .

اکنون در پارک علم و فناوری البرز سه پژوهشکده و ۱۱ مرکز فناورانه به همراه آزمایشگاه های متعدد از جمله حوزه گیاهان دارویی فعالیت دارند.

 البرز در حوزه دانش بنیان و فناوری دارای حدود 200 شرکت است که توانسته  در این خش رتبه چهارم کشور را به خود اختصاص دهد، شرکت‌های فناور عضو  پارک علم و فناوری البرز در دوره‌ای پنج ساله توانستندبیش از یک هزار و ۲۰۰ شغل در این استان  ایجاد کنند و تعهد ایجاد اشتغال سالانه آنها بیش از ۳۰۰ فرصت شغلی جدید است.

همچنین این شرکت های فناور با تکیه بر دانش بومی در البرز موفق به تولید محصولاتی  شدند که کشور را از واردات بی نیاز و تحریم ها را کم اثر یا بلا اثر می کند که از جمله آن می توان به تولید توری های خاص صنایع معدنی و نفتی ، تجهیزات مهندسی پزشکی به خصوص لیزر ، تولید خمیر رنگ و رزین های دیسپرس کننده ، تجهیزات آزمایشگاهی ماننداسپری درایر، شیشه گری علمی،- تولید دانش فنی شوینده و واکس و تولید فورمون جاذب جنسی آفات گیاهی اشاره کرد.

این شرکت ها با تولید محصولاتی در زمینه پهپادهای شناسایی، تولید پارچه های پلیمری ضد حریق آب گریز ، تولید استارتر صنایع غذایی نیز گام های موثری را در مقابله با تحریم ها و خودکفایی کشور برداشته اندضمن آنکه از نقش موثر شرکت های دانش بنیان البرز در مقابله با ویروس کرونا نباید غافل شد که تولید تب سنج دیجیتالی و تونل ضدعفونی کننده ، تولید دستگاه ونتیلاتور ،تولید ماسک و تولید لباس های بیمارستانی کادر درمان از جمله آنها به شمارمی رود.

همچنین این شرکت ها با تولید سایر ملزومات بهداشتی پیشگیرانه مانند پد الکلی، ژل دست ،دستگاه کاور حرارتی اتوماتیک کفش، پک ضدعفونی کننده UV  برای وسایل و محیط، دستگاه کاور زن کفش، تولید دستگاه اوزون ساز (استریل کردن هوا و محیط) و تولید کیت تشخیص ویروس کرونا نیز تلاش هایی برای مقابله با بیماری ویروسی کرونا داشته و به جنگ با این ویروس منحوس رفته اند.

۴۷ شرکت دانش بنیان البرز پیشگام در تامین نیازهای کشور و صادرات 

جهانگیر شاهمرادی معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری البرز  گفت: استان البرز بیش از ۲۰۰ شرکت دانش بنیان درحوزه های مختلف  از جمله حوزه های کشاورزی و صنعت دارد که براساس آمار سازمان صنعت ، معدن وتجارت استان تا تیرماه ۹۹  حدود ۴۷ شرکت دانش بنیان به شکل صنعتی و تولیدی در تامین نیازهای داخلی و صادرات  پیشگام بوده اند.

وی افزود: ارزش افزوده در صنایع دانش بنیان قابل مقایسه با صنایع دیگر نیست زیرا  دراین صنایع  فارغ التحصیلان دانشگاهی و ظرفیت های خوب  پارک های علم و فناوری مشغول به کار هستند.

جهانگیری با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری گفت:  باید به سمت صنایع برون نگر و اقتصاد زا رفت یعنی باید دانش از خود داشته باشیم اما نگاه به سمت صادرات تسخیر بازارهای دیگر باشد .

وی اضافه کرد: بسیاری از کشورهای جهان  با  شرکت های دانش بنیان البرز  در حال مذاکره هستند تا سرمایه گذاری مشترکی را داشته باشند حتی برخی از شرکت های دانش بنیان البرز دانش فنی برای کشورهای دیگر هم داشتند .

معاون استاندار البرز بیان داشت: حوزه فعالیت شرکت های دانش بنیان بسیار گسترده بوده تولید محصولات دامپزشکی ، فعالیت در حوزه فلزات اساسی و کیت های تشخیصی، کاتالیزها ، تولید کوره های حرارتی ، داروهای ضد سرطان ، استخراج فلزات کم یاب، ماشین سازی و دیگ بخار از ویژگی های این شرکت ها است.

وی خاطرنشان کرد: در حوزه دانش بنیان چشم انداز خوبی برای استان البرز پیش بینی می شود بطوریکه واحدهای موجود در پارک علم و فناوری پس از تجاری سازی و بررسی قابلیت آنها  مجوز دار می شوند.

شاهمرادی تاکید کرد: علاوه براینها فعالیت های دیگری نیز در کارخانه نوآوری و صندوق پژوهش فناوری که برای حمایت از شرکت های دانش بنیان داریم که برای تجاری سازی دانش بومی در تلاش هستیم و زیرساخت ها فراهم است.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری البرز گفت:اقتصاد دانش‌بنیان اقتصادی است که کاربرد دانش و اطلاعات در آن اهمیت بالایی داشته و تولید و توزیع، مبتنی بر آن شکل‌گرفته و سرمایه‌گذاری در صنایع با محوریت دانش مورد توجه خاصی قرارگرفته است.

وی اضافه کرد: آنچه نیاز به ابهام‌زدایی دارد این است که اقتصاد دانش‌بنیان، اقتصادی نیست که در آن صرفا از فناوری‌های سطح بالا استفاده شود.

ایجاد ارتباط موثر بین صنعت و دانشگاه 

رییس پارک علم و فناوری البرز نیز گفت: تمام تلاش ما در مجتمع علمی و تحقیقاتی جهاد دانشگاهی و پارک علم و فناوری البرز  ایجاد بسترهای فناوری به سوی مراکز تحقیق و توسعه ، ایجاد ارتباط موثر دانشگاه و صنعت و تولید ثروت از دانش  است.
 مهدی عباسی افزود: تفاهم نامه های مختلفی برای همکاری با بخش های مختلف آموزشی، پژوهشی، دولتی و خصوصی کشور به امضا رسیده است و بازدیدهای متعددی از این مجموعه توسط مقامات عالی رتبه کشوری، مدیران و سرمایه‌گذارن بخش خصوصی صورت گرفته است تا رشته تعامل و ارتباط شرکت‌های دانش بنیان و جوانان مستعد دانشگاهی با صنعت کشور برقرار شود.
وی تاکید کرد: باید بودجه پارک علم و فناوری افزایش یابد تا محدودیتی برای کارآفرینان نداشته باشیم .
عباسی خاطرنشان کرد: تا پایان سال گذشته ۱۷۶ شرکت فناور در البرز مورد حمایت قرار گرفتند، پارسال حدود ۶۵ هزار دلار صادرات داشتیم و یک هزار و ۳۲۴ نفر در پارک علم وفناوری استان جذب

بازار کار شدند.

وی با اشاره به دستاوردهای شاخص شرکت های فناور پارک علم و فناوری ادامه داد: طراحی و ساخت اولین آنتن بیم فورمینگ باند فرکانسی  سه هزار و ۳۰۰ تا سه هزار و ۸۰۰ مگا هرتز توسط شرکت فناوری آنتن های کارن، ساخت اولین دستگاه و فوم قوی و سریع آتش خاموش کن در دنیا توسط شرکت آترین شیمی آذرداد، طراحی و ساخت زیر سیستم های رادار اکتیو مورد استفاده در پدافند توسط شرکت سامانه های پیشرفته نانو ارتباط از جمله اقدامات شاخص فناورانه در سال گذشته بوده است.
عباسی گفت : از دیگر اقدامات شاخص فناورانه البرز دراین مدت آن است که تنها شرکت ارایه  دهنده خدمات نیتراسیون پلاسمایی بر روی آلیاژهای تیتانیوم و اینکونل در ایران،اولین شرکت تولید کننده فورمون های جلب کننده حشرات در ایران توسط شرکت طبیعت دوست نیکان ،طراحی و احداث نیروگاه خورشیدی با فناوری ردیاب خورشیدی برای اولین در ایران توسط شرکت طرح و توسعه سمانیر البرز و طراحی و ساخت دستگاه بازیافت زباله به کود طی ۲۴ ساعت توسط شرکت ستاره آریا نوین آیلین را داشته ایم.

دانش ایرانی در سایه تحریم شکوفا شد

استاندار البرز نیز  بازدیدی  که از یکی از بزرگترین مراکز تولید و پشتیبانی محصولات دارویی کشور در این استان داشت،گفت: اکنون به همت جوانان ایرانی تجهیزات مورد نیاز صنایع دارویی کشور در داخل تولید می شود.

عزیزاله شهبازی ادامه داد: تحریم ها موجب شد که دانش ایرانی در این مجموعه شرکت ها بروز و ظهور پیدا کند که علاوه بر تولیدات دارویی و تجهیزات نیز ساخته شود.

استاندار البرز به ویژگی های شرکت پشتیبانی داروسازی کشور در البرز اشاره کرد و گفت: این مرکز پشتیبانی متشکل از  هشت شرکت تولیدات دارویی است که با سه هزار نفر نیروی کار جوان و تحصیل‌کرده بیش از ۶۰ درصد صادرات دارویی کشور را دارد.

شهبازی افزود: خط تولید این شرکت ها در راستای تولید داروهایی مرتبط با بیماری هایی است که سطح گسترده ای را تشکیل می دهند و اکنون شاهد برنامه ریزی خوب این شرکت در راستای تولید محصولات دانش بنیان برای درمان طیف وسیعی از بیمارها هستیم.

همچنین باغ عقیق کرج پس از ۸۰ سال در شرایط سخت تحریم‌ها، پیرو فرمان مقام معظم رهبری مبنی بر لزوم تحقق اقتصاد مقاومتی و با اهتمام سازمان اوقاف و امور خیریه کشور برای حضور شرکت‌های دانش بنیان و مرکز نوآوری اختصاص یافت.

نکته پایانی 

استان البرز با توجه به برخورداری از ظرفیت های علمی و پژوهشی و دانش بنیان در زمینه های مختلف تولیدی صنعتی و کشاورزی دارای ویژگی منحصربه فرد بوده به طوریکه شرکت های دانش بنیان و سایر صنایع این استان توانستند در کمترین زمان ممکن ضمن تامین مواد ضدعفونی کننده ، ماسک و دیگر ملزومات بهداشتی و درمانی به تامین نیاز بازار این محصولات کمک کنند و کمبودها را در این زمینه مرتفع نمایند

امروز فعالیت سه هزارو۵۰۰ تولیدی و صنعتی در کنار بهره داری از ۶۸ هزار هکتار زمین حاصلخیز کشاورزی و باغی و پیوند بین دانش و تولید در این استان موجب شده تا البرز در بخش تامین نیازهای غذایی ، دارویی ، صنعتی  و کشاورزی ایران از مناطق شاخص کشور به شمار رفته و در جهش تولید و ناکامی تحریم ها نقش پیشتازی ایفا کند.

در این حال  شکل گیری شرکت های دانش بنیان و فناور در استان البرز در کنار پیوند آنها و مراکز دانشگاهی با صنعت و کشاورزی موجب نوآوری و تولید محصولات جدید ، متنوع و بازار پسند شده که حمایت های دولت تدبیر و امید در این بخش ستودنی است.

سفرهای متوالی دکتر سورنا ستاری و سایر مسوولان کشوری به استان البرز با هدف سرکشی و بررسی نیازهای تمام صنایع و مراکز تولیدی و دانش بنیان قوت قلبی برای پژوهشگران، نوآوران و تولید کنندگان در این استان بوده است.   

  • کپی شد
  • کپی شد
کپی شد